I've been waiting for the black locust (robinia pseudoacacia) to flower for some time because I wanted to prepare fritters with its flowers.
Today is a Mother's Day so it's a good occasion to try it.
Fritters came out very good, delicate in taste, a bit sweet. The smell of flowers during the preparation is just incredible!
Have you tried to cook with black locust flowers yet?
---------------
Już od jakiegoś czasu czekałam aż zakwitnie robinia akacjowa (robinia pseudoacacia), ponieważ planowałam zrobić z jej kwiatów placki.
Dzisiaj jest Dzień Matki, więc jest to dobra okazja, aby spróbować.
Placuszki wyszły bardzo dobre, delikatne w smaku, lekko słodkie. Zapach kwiatów w trakcie przygotowywania był wprost nieziemski!
Próbowaliście już pichcić coś z kwiatów robinii akacjowej?
Click below to see the recipe // Kliknij poniżej, aby zobaczyć przepis:
You'll need:
- black locust flowers (I had about 30 pieces)
- 200 mililitre milk
- about 10 heaping tablespoons wheat flour
- 3 tablespoons sugar
- 2 eggs
- pinch of vanilla; a bit of vanilla extract or a teaspoon of vanilla sugar
-----------------
Do placków potrzeba:
- kwiaty robinii akacjowej (ja miałam około 30 sztuk)
- 200 ml mleka
- 10 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta wanilii; ekstraktu waniliowego albo łyżeczkę cukru waniliowego
1. First, gently wash the flowers and leave them in cold water for 1 hour.
-----------
Najpierw delikatnie przepłucz kwiaty i zostaw je na godzinę w zimnej wodzie.
2. Mix all ingredients to a batter (it should be a bit thin) and leave for 30 minutes.
---------------
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (powinno być jak naleśnikowe, trochę rzadsze) i zostaw na 30 minut.
3. When everything is ready, dry the flowers with a paper towel and heat oil in the pan.
-----------
Gdy wszystko jest już gotowe, osusz kwiaty ręcznikiem papierowym i rozgrzej olej na patelni.
4. Dip each flower in a batter and fry on both sides until golden.
---------------
Maczaj kwiaty po kolei w cieście i smaż z dwóch stron na rumiano
You can eat them immediately or..
-------------
Możesz je zjeść od razu albo..
sprinkle them with powdered sugar or even add some black locust honey :)
------------
posypać je cukrem pudrem albo nawet polać miodem akacjowym :)
With powdered sugar, honey or just plain - they taste delicious!
-------------
Z cukrem pudrem, z miodem czy po prostu same - smakują wyśmienicie!
Jeszcze nie jadłam takich placuszków :(. Ciekawy pomysł :). Pozdrawiam.
ReplyDeleteWe don't have those flowers but I've never tried cooking with any flowers - maybe I should start with courgette flowers this year
ReplyDeleteCoś niesamowitego !!!Jeszcze takiej potrawy nie widziałam :)
ReplyDeleteŚwietny pomysł !!!
Hello! Acacia've eaten raw! I have not fried!
ReplyDeleteLool didn't know you can fry locust. I know people here eat it raw :) I'll take your word about it being delicious, I don't think my allergy would like me eating them :D
ReplyDeleteOjej, narobiłaś smaku !!! Takich to jeszcze nigdy nie jadłam :) Raz mi się trafiło jeść baldachy czarnego bzu w cieście i było to pyszne.
ReplyDeletePozdrawiam ciepło :D
Och, wróciły wspomnienia. Dzisiaj opowiadałam mojemu Erykowi jak Mamusia robiła placuszki z kwiatów akacji. Były pyszne. Nasza akacja jest bardzo wysoka i trudno zerwać jej kwiaty. Niestety w innych regionach jest duże zapylenie...
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!