Thursday, March 28, 2013

Easter yeast baba cake // Drożdżowa baba wielkanocna


 Polish Easter yeast baba cake with icing! 

Previously on this blog, I posted a recipe for the sponge babka cake:


The word babka is a diminutive for the word baba, because 'baby' (baba in plural) are always bigger than babki (babka in plural).

This time, I'm showing you a traditional Polish yeast baba cake, which is always made at Easter in Poland. There are many variations: with an icing, with nuts and dried fruits, sprinkled with powdered sugar etc.

---------------------------

Polska, drożdżowa baba wielkanocna z lukrem!

Wcześniej pokazywałam jak zrobić babkę biszkoptową:


Słowo babka jest zdrobnieniem od słowa baba ponieważ baby wielkanocne są zwykle większe od babek :)

Tym razem pokazuję jak zrobić tradycyjną drożdżową babę, którą zwykle robi się na Wielkanoc. Jest dużo sposobów na taką babę, można ją polukrować albo posypać cukrem pudrem, może być z bakaliami: suszonymi owocami lub orzechami itp.

here's the recipe:
a oto przepis:

 Ingredients:

500g wheat cake flour
 250ml milk 
 150 g powdered sugar
 100g melted butter
 60ml vegetable oil
 30g fresh yeast
5 egg yolks
1 1/2 boiled potato
pinch salt

---------------
Składniki:

500g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
 250ml mleka
 150g cukru pudru
 100g roztopionego masła
 60ml oleju roślinnego
 30g świeżych drożdży
5 żółtek
 1 1/2 ugotowanego ziemniaka
szczypta soli


Step 1: Leaven
Mix yeast with 1 tablespoon of warm milk,
1 tablespoon of flour
1 tablespoon of powdered sugar

Leave in a warm place for 20 minutes to rise

--------------

Krok 1: zaczyn
Wymieszaj drożdże z 1 łyżką ciepłego mleka
1 łyzką mąki
1 łyżką cukru pudru

Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia


Step 2:
Mix yolks with powdered sugar until smooth.

--------

Krok 2:
Utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę.


Step 3: 
Mash potatoes and add them to the yolk and sugar mix

------------

 Krok 3:
Przetrzyj ziemniaki przez praskę i dodaj do żółtek z cukrem.


Step 4:

Add the rest of ingredients except melted butter (it goes at the end)
- leaven
-flour
-milk
 -oil
-pinch of salt
-raisins or nuts if you like

Mix all very accuratelly and at the end add melted butter and mix gently once again.
The batter should be elastic.

--------------

Krok 5:

Dodaj resztę składników oprócz roztopionego masła (to dajemy na końcu)
- zaczyn
-mąkę
- mleko
- olej
- szczyptę soli
- rodzynki lub orzechy 

Wymieszaj wszystko dokładnie i na końcu dodaj roztopione masło, ponownie wymieszaj.
Ciasto powinno być elastyczne.


Step 5:

Grease the tin and sprinkle it with bread crumbs, then put the batter in it (I use bundt tin).
 Leave in a warm place for about 30-40 minutes to rise.
 
Krok 5:

Wyłóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem  i posypanej bułką tartą (ja używam formy do baby).
Zostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.


 
Set oven to 160 C degrees and bake for about 35 minutes

---------------

Piecz w 160C stopniach przez około 35 minut



When it cools down a bit, you can put icing :)

------------

Gdy baba się ostudzi, można polać ją lukrem :)


 Icing:

1 cup powdered sugar
2 tablespoons warm milk
1/2 tablespoon butter

Mix all ingredients and ice the cake :)

-------------

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ciepłego mleka
1/2 łyżki masła

Wymieszaj składniki i wylej lukier na ciasto :)


 Smacznego! :)
Enjoy! :)

4 comments:

  1. Wesołych Świąt :)

    A babka wygląda smakowicie:)

    ReplyDelete
  2. Fajna ta wielkanocna baba :) I dzięki za przepis ;)
    Życzę Radosnych, Zdrowych i Pogodnych Świąt Wielkiej Nocy !!!
    Pozdrawiam serdecznei :)

    ReplyDelete
  3. Hi Dewberry,

    Looks yummy! Have yet to try it out. My first experience using the bundt pan was a complete disaster! The cake got stuck to the pan and would not come out. I ended up shoving it with a spoon! And FYI, my pan had deeper designs. I totally greased it but did not sprinkle flour or breadcrumbs - wonder what was wrong?

    ReplyDelete