Polish Easter yeast baba cake with icing!
Previously on this blog, I posted a recipe for the sponge babka cake:
The word babka is a diminutive for the word baba, because 'baby' (baba in plural) are always bigger than babki (babka in plural).
This time, I'm showing you a traditional Polish yeast baba cake, which is always made at Easter in Poland. There are many variations: with an icing, with nuts and dried fruits, sprinkled with powdered sugar etc.
---------------------------
Polska, drożdżowa baba wielkanocna z lukrem!
Wcześniej pokazywałam jak zrobić babkę biszkoptową:
Słowo babka jest zdrobnieniem od słowa baba ponieważ baby wielkanocne są zwykle większe od babek :)
Tym razem pokazuję jak zrobić tradycyjną drożdżową babę, którą zwykle robi się na Wielkanoc. Jest dużo sposobów na taką babę, można ją polukrować albo posypać cukrem pudrem, może być z bakaliami: suszonymi owocami lub orzechami itp.
here's the recipe:
a oto przepis:
Ingredients:
500g wheat cake flour
250ml milk
150 g powdered sugar
100g melted butter
60ml vegetable oil
30g fresh yeast
5 egg yolks
1 1/2 boiled potato
pinch salt
---------------
Składniki:
500g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450)
250ml mleka
150g cukru pudru
100g roztopionego masła
60ml oleju roślinnego
30g świeżych drożdży
5 żółtek
1 1/2 ugotowanego ziemniaka
szczypta soli
Step 1: Leaven
Mix yeast with 1 tablespoon of warm milk,
1 tablespoon of flour
1 tablespoon of powdered sugar
Leave in a warm place for 20 minutes to rise
--------------
Krok 1: zaczyn
Wymieszaj drożdże z 1 łyżką ciepłego mleka
1 łyzką mąki
1 łyżką cukru pudru
Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Step 2:
Mix yolks with powdered sugar until smooth.
--------
Krok 2:
Utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę.
Step 3:
Mash potatoes and add them to the yolk and sugar mix
------------
Krok 3:
Przetrzyj ziemniaki przez praskę i dodaj do żółtek z cukrem.
Step 4:
Add the rest of ingredients except melted butter (it goes at the end)
- leaven
-flour
-milk
-oil
-pinch of salt
-raisins or nuts if you like
Mix all very accuratelly and at the end add melted butter and mix gently once again.
The batter should be elastic.
--------------
Krok 5:
Dodaj resztę składników oprócz roztopionego masła (to dajemy na końcu)
- zaczyn
-mąkę
- mleko
- olej
- szczyptę soli
- rodzynki lub orzechy
Wymieszaj wszystko dokładnie i na końcu dodaj roztopione masło, ponownie wymieszaj.
Ciasto powinno być elastyczne.
Step 5:
Grease the tin and sprinkle it with bread crumbs, then put the batter in it (I use bundt tin).
Leave in a warm place for about 30-40 minutes to rise.
Krok 5:
Wyłóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja używam formy do baby).
Zostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Set oven to 160 C degrees and bake for about 35 minutes
---------------
Piecz w 160C stopniach przez około 35 minut
When it cools down a bit, you can put icing :)
------------
Gdy baba się ostudzi, można polać ją lukrem :)
Icing:
1 cup powdered sugar
2 tablespoons warm milk
1/2 tablespoon butter
Mix all ingredients and ice the cake :)
-------------
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ciepłego mleka
1/2 łyżki masła
Wymieszaj składniki i wylej lukier na ciasto :)
Smacznego! :)
Enjoy! :)
Wesołych Świąt :)
ReplyDeleteA babka wygląda smakowicie:)
Oh, that looks good.
ReplyDeleteHappy Easter!
Fajna ta wielkanocna baba :) I dzięki za przepis ;)
ReplyDeleteŻyczę Radosnych, Zdrowych i Pogodnych Świąt Wielkiej Nocy !!!
Pozdrawiam serdecznei :)
Hi Dewberry,
ReplyDeleteLooks yummy! Have yet to try it out. My first experience using the bundt pan was a complete disaster! The cake got stuck to the pan and would not come out. I ended up shoving it with a spoon! And FYI, my pan had deeper designs. I totally greased it but did not sprinkle flour or breadcrumbs - wonder what was wrong?