Sunday, July 7, 2013

Summer chanterelle soup // Letnia zupa kurkowa


 Golden chanterelles (cantharellus cibarius) grow mostly in coniferous forests and appear in June and July. They are easy to find because they set apart from dark colours of the forest undergrowth. The interesting thing is that they usually grow in clumps. When you see one, there is always more in the nearby, sometimes even the whole 'families' of chanterelles grow in one spot. 

--------------------

Kurka, czyli pieprznik jadalny (cantharellus cibarius) rośnie przeważnie w lasach iglastych i pojawia się w czerwcu i lipcu. Łatwo je znaleźć, ponieważ wyróżniają się na tle ciemnych kolorów runa leśnego. Ciekawą rzeczą jest to, że zwykle rosną w grupach. Gdy zobaczysz jednego, obok jest zawsze jeszcze kilka, czasami nawet całe kurkowe ''rodziny'' rosną w jednym miejscu.



For the soup we need young vegetables in any quantities:

- chanterelle mushrooms
- carrots
- parsnips
- leek
- potatoes
- celeriac

- lovage
- celeriac leaves
- parsley
- salt and pepper
- 2 tablespoons sour cream

---------------------------

Na zupę potrzebujemy młode warzywa w dowolnych ilościach:

- kurki
- marchewki
- pietruszkę
- pora
- ziemniaczki
- seler korzeniowy

- liście lubczyku
- liście selera korzeniowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany do zupy




Preparation:

Clean chanterelles, rinse them with water, they usually have lots of small twigs or needles on their caps. Cut them and boil for about 30 minutes. After this time, put all the vegetables (cubed, jullienned or any way you want) and leaves (except for the parsley) and boil for another 15-20 minutes untill the vegetables are tender. Season for taste and when the soup cools down a bit - add chopped parsley and a sour cream.

------------------------------

Przygotowanie:

Wyczyść kurki, przepłucz dokładnie wodą, ponieważ zwykle mają duże ilości gałązek czy igieł na kapeluszach. Pokrój je i gotuj 30 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa (pokrojone czy to w kostkę, czy w paseczki, czy jak lubicie) oraz liście (oprócz pietruszki) i gotujemy kolejne 15-20 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Przyprawiamy do smaku, a gdy zupa lekko ostygnie zabielamy śmietaną i dodajemy posiekaną natkę.


7 comments:

  1. Uwielbiam kurki, w każdej postaci. Zupkę też! A Twoja wygląda naprawdę smakowicie! Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  2. Na kilku blogach widziałam zbiory kurek i prezentowane z nich potrawy...
    Niestety, nie spotkałam ich na targu.
    Uwielbiam wszystkie zupy grzybowe.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. Your picture look very inviting! The soup must be delicious.

    ReplyDelete
  4. Looks amazing. I tried chanterelle mushrooms only once but they upset my stomach so I can't eat them.
    BTW looove the little soup bowl/cup. It reminds me of those old bowls my granny had for sour milk(zsiadłe mleko) and bread :D

    ReplyDelete
  5. Piękna prezentacja, danie wygląda pysznie:) Pysznie

    ReplyDelete